Baltic Sea project

September 23, 2016

IMG_2041.jpg
Pienistä puroista syntyy suuri joki. Joka laskee minnekäs muualle kuin Itämereen.
Tuon maailman toiseksi suurimman murtovesialtaan tila on tällä hetkellä aika onneton. Mereen päätyvän typen ja fosforin seurauksena rehevöityminen ja happivaje muuttavat meren ekosysteemiä vieden mukanaan kaloja ja kasveja. Puhumattakaan mökkirantojen vedet pilaavasta sinilevästä.
Itämeren suojelu on kuitenkin siitä mainio juttu, että kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua. Niin itse kilpailuun (josta kerron alla lisää) kuin suojelutyöhön muutoinkin. Kasvissyönti ja luomutuotteiden suosiminen, tai omien ja kodin pesuaineiden vaihtaminen luonnonmukaisiin vastaaviin ei vaadi kummoisia ponnisteluita. Kotona olen jo hyvän aikaa suosinut ekosertifioituja pesuaineita, mutta vasta hetki sitten kiikutin vastaavat tuotteet mökin pesutiloihin. Siellä jos jossain sopii tuoksua raikkaan luonnolliselta - ympäristön hyvinvointia unohtamatta.
Ålandsbanken lähestyi minua hiljattain Itämeriprojektin tiimoilta.
Kyseinen projekti sai alkunsa vuonna 2014 Suomen saaristossa. Tuolloin syntyi ajatus Ålandsbankenin luonnonsuojelutyön kohdentamisesta juuri Itämeren suojeluun. Mukana ekovinkkejä jakamassa on myös WWF Suomi. Onhan Itämeri loppujen lopuksi aika monen suojelua kaipaavan lajin koti.
Nyt sietää kaikkien ideanikkarien olla kuulolla. Parhaillaan on nimittäin käynnissä kilpailu, jossa haetaan ideoita Itämeren suojelemiseksi. 
Onko sinulla hyvä idea, jolla saattaisi olla posiitivinen vaikutus Itämeremme hyvinvoinnille? Ålandsbanken käyttää tänä vuonna 400 000 euroa erilaisten Itämeren suojelua edistävien projektien rahoittamiseen. Sattuneesta syystä meinasinkin aluksi laittaa postauksen otsikoksi RAHAA TARJOLLA. Päädyin kuitenkin maltillisempaan otsikkoon karistaakseni väärin motiivein toimivat, heh.
Yksin tai yhdessä. Jotain pientä, tai sitten valtavan suurta. Itämeriprojekti kannustaa ihan kaikkia osallistumaan suojelutyöhön omien mahdollisuuksiensa mukaan. Ja niitähän riittää.
Osallistuminen on helppoa, sillä kategorioita löytyy joka lähtöön. On paikallisia hankkeita, osallistamisprojekteja ja lasten ikiomia projekteja, joihin aiemmmin ovat esimerkiksi koululuokat lähteneet mukaan. Ideoiden äänestäminen tapahtuu sosiaalisessa mediassa ja Itämeriprojektin nettisivuilla, joskin lopullisen päätöksen ideoiden rahoittamisesta tekee tuomaristo, joka koostuu muun muassa ympäristöasioiden ja Itämeren tutkimuksen asiantuntijoista. Mainittakoon nyt kuitenkin, että tuomaristo oli ainakin viime vuoden kisassa aika lailla yksimielinen äänestäjien kanssa.
Osallistuitpa sitten ideoimalla rahoituksen saavan huippuhyvän projektin, tai päästämällä onkireissulla saamasi keskenkasvuit kalat takaisin mereen, on panoksesi yhtä lailla tärkeä.
Niin niistä tekemistämme pienistä muutoksista syntyy yhdessä jotain suurta. Ja se jos jokin auttaa meidän yhteistä Itämertamme.
IMG_3284.jpg
// Protecting Baltic Sea in collaboration with Ålandsbanken's Baltic Sea Project. 

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts.

© Erica Karppinen / Design by Fearne