how to: spending commuting hours

September 24, 2016

IMG_7778.jpg
Kaavailin jo alkukesästä mielessäni VR:lle treenivaunun. Sieltä löytyisivät tilat junamatkan kestävälle jumpalle. Turusta pääsee Helsinkiin kahdessa tunnissa. Ekan tunnin voisi jumppailla, ja toisen viettää töitä varten siistiytyen ja syöden.
Koska ideani toteuttamismahdollisuudet pysähtynevät joihinkin tiukkaakin tiukempiin turvallisuussääntelyihin, pitää matkan ajaksi keksiä muuta puuhaa. Vaikka kyseenalaistaisinkin mielelläni sen, kumpi tappaa ihmisiä enemmän - junassa treenaaminen vai huonolla ravinnolla ja liikkumattomuudella aiheutetut sairaudet.
Eli kuinka saada matkat kulumaan, kun aikaa on runsaasti ja mahdollisuuksia rajoitetusti.
Kuulostan varmaan rikkinäiseltä levyltä, mutta lukeminen on osoittautunut itselleni erinomaiseksi ajanvietteeksi. Tämä mahdollisuus tuli kuitenkin itselleni entisenä huonovointisena, matkapahoinvoinnista kärsivänä reissaajana iloisena yllätyksenä. Matka kuluu nopeasti sivuja käännellen, oli kyseessä sitten kehittämismielessä luettu tietokirja tai historiallinen romaani.
Päivän ateriointien ajoittaminen tien päälle toimii myös ajanvietteenä. Kukapa ei rakastaisi ruokaa? Namikierteen saa helposti päälle bussin penkissä löhöillessä, mutta suosittelen ottamaan selvää paremmista matkaeväistä. Aamuisin olen tehnyt mukaani lasipurkkiin lusikoitavan smoothien, kun taas illalla on usein tehnyt mieli jotain napsittavaa. Makeannälkään auttavat ne ihan jumalaiset raakasuklaainkivääripalat ja Ruohonjuuren delistä napatut vanukkaat. Suolaisten vaihtoehtojen kohdalla olen päätynyt riisi- tai maissikakkuihin ja hummukseen.
Tasapuolisuuden nimissä olisi varmaan ihan reilua tarjota pari ideaa mitkä sopivat myös heille, jotka ajavat pidemmät työmatkat itse. Vaikka ajamisen on syytä toimia pääasiallisena huomion kohteena, voi siinä sivussa viihdyttää itseään. En ole koskaan perustanut Suomipopin tai NRJ:n  aamupölinöistä, mutta YLE puhe on useimmiten mainiota kuultavaa. Mielenkiintoisia aiheita ja henkilöitä piisaa, ja kuunnella voi vaikkei aihe aina ihan justiinsa kolahtaisikaan. Oppiipahan uutta, ja saa varastoonsa jotain jutun juurta eri ihmisten kanssa höpöteltäväksi.
Uusien kielten opettelu (heh, sain aluksi ihan vahingossa aikaiseksi sellaisen u:n yläaksentilla). Automatkat ovat kaikille mainio tapa oppia uusia kieliä, sillä levyjä (ja kasetteja) tarkoitukseen löytyy vähän yhdellä jos toisella kielellä. Siinä vasta ajan hyötykäyttöä. Jos itse ajan joskus pidempää työmatkaa, hankin itselleni italian kielen opetteluun tarkoitetun levyn. Eccellente!
Kaikki ajanvietteet eivät kuitenkaan ole yhtä laadukkaita.
Nimittäin blogin kirjoittaminen (ta daa)! Luulin, että siitä tulisi pääasiallinen matkojenviettotapani, mutta toisin kävi. Koita siinä sitten täpötäydessä bussissa syventyä kirjoittamiseen vieruskaverin tarkkailevan katseen alla. Ei muuten onnistu. Inspiraatio on muutenkin vähän sellainen juttu, joka seuraa hyvin nukuttua yötä ja inspiraatiopuuskaa. Kuuden tunnin yöunet ja pakotettuna ajankohtana työskentely eivät välttämättä tuota kaivattua tulosta. Olenkin syvästi pahoillani höpinöideni toisinaan vasemmalla kädellä loppuun viedystä fiiliksestä.
Tiesittekö, että ihminen käyttää sarjoja tuijotellessaan aivojaan vähemmän, kuin mitä tyhjyyteen tuijotellessa? Eli ei lainkaan. Sarjoja katsellessa tulee siis ihan kirjaimellisesti heitettyä aivot narikkaan. Itselleni ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta viettää päivittäin neljää tuntia aivoja narikassa roikotellen, joten sarjojen ja leffojen tuijottelua harrastan hyyyvin kohtuudella. Uuvuttavan päivän jälkeen hammasta purren kotiin matkatessa saattaa tosin toisinaan olla ihan ookoo heittäytyä aivottomaksi.

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts.

© Erica Karppinen / Design by Fearne