made in..?

September 23, 2016

1303.jpg
jeans / Levi’s, shirt / Sand, fur / 2nd hand, silk scarf / Hermès, bag / Saint Laurent, boots / Gianvito Rossi
Haluaisin kovasti olla vastuullinen shoppailija. Pyrin ostamaan vähemmän, ja parempaa. Tuo "parempaa" lienee suhteellinen käsite. Minulle se merkitsee sitä, että vaate kestää käytössäni pitkään.
Aina tilaisuuden tullen hankin haluamani jutut käytettyinä. Ekologisuuden lisäksi siinä säästää aika pitkän pennin. Parasta on se, kun tekee löytöjä toisten vaatekaapeista. Muutamat lempihousuni ovat äidin kirppiskasasta omaan kaappiin napattuja. Sellaisia tälläkin hetkellä trendikkäitä liehuhousuja, joita äiti aikoinaan käytti juhlapukeutumisessaan. Minun käytössäni ne taipuvat ihan arkeenkin. Tai sitten isoäitini kaapista napatut, Pariisista kymmeniä vuosia sitten ostetut koristeelliset puserot. Ne ovat mainiossa kunnossa vielä tänäkin päivänä.
Tietyt jutut on kuitenkin ostettava uutena. Kuten ne sellaiset basic t-paidat. Puuvillasta tehdyt eivät kovin kauaa käytössä kestä, minkä vuoksi pellavaiset tuppaavat olemaan se parempi vaihtoehto. Puuvillaisten t-paitojen ostaminen on oikeastaan aika hölmöä, siinä olisi itsellänikin vielä parantamisen varaa (eli jättää ne kokonaan ostamatta). 
Silmät toki tekevät vaateostoksilla sen enimmän karsimisen, mutta heti seuraavaksi etsin käsiini pesulapun. Materiaalin ja valmistusmaan on oltava kohdillaan. Kaakkois-Aasian maat ja sen sellaiset tunnistan kyllä, mutta entä esimerkiksi Turkki? Aiemmin olin tämän suhteen aika naiivi. Turkki on Euroopassa, ei täällä voida kohdella ihmisiä kurjasti. Toisaalta, jos vaikka Zarassa tulee vastaan parin kympin made in turkey -tekstillä varustettu mekko, niin eikö se hinta itsessään jo paljasta teko-olosuhteista jotain? Vai paljastaako? Hakukoneista kun niitä näkökulmia taitaa löytyä yhtä monta, kuin mitä kirjoittajia. Pikaisen googlettelun perusteella näyttäisi siltä, että lapsityövoima kukoistaa Turkissa. Näihin tuotantoketjuihin pitäisi saada lisää läpinäkyvyyttä. Kuka teettää tuotteensa, ja missä.
Ja voi kyllä, tiedostan että tuo turkki näytti miljoona kertaa paremmalta alkuperäisen omistajansa yllä. Tällä hetkellä en varmaan ostaisi moista edes käytettynä, mutta tästä omistamastani aion pitää ihan erityisen hyvää huolta. 
13032.jpg
13031.jpg

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts.

© Erica Karppinen / Design by Fearne