studying law?

September 23, 2016

IMG_9265.JPG
Voisitko muuten kertoa myös lisäksi opiskeluista? Esim miten paljon luet päivittäin ja miten opiskelet sekä käytkö samalla töissä?
Oheinen kysymys kilahti kommenttiboksiini, ja päätinpä siihen tarttua. Tälläkin hetkellä taitaa hurjan moni painia erilaisten pääsykokeiden kanssa, joten onhan se kiva tietää mitä (mahdollisesti) tulemaan pitää. 
Opiskelen tällä hetkellä Turun oikiksessa kolmatta vuotta. Notaarin työn naputtelin viime syksynä, eli aika nopsaan on aika kulunut. Niinkin nopsaan, että koin asiakseni himmailla tahtia ja lähteä vielä ensi kevääksi vaihtoon.
Pääsykoekevään osalta ei aika ole kullannut muistoja - minulla ei ole siitä mitään hyvää sanottavaa. Ensimmäisellä hakukerralla aloitin luku-urakan kirjoituksista seuraavana päivänä. Istua nökötin sisällä ja treenasin kaksi kertaa päivässä. Ylioppilasjuhlien tienoilla aloin käymään töissä lukemisen ohella. Tuloksien julkaisemispäivä on syöpynyt mieleen ihan kaameana. Puoli pistettä uupui. 
Sisuunnuin välivuoden aikana aika lailla, ja toisella kerralla tuli luettua toisinaan jopa 10 tuntia päivässä. Olin päättänyt olla tekemättä mitään mistä jälkikäteen voisi ajatella, että "voi jos olisin silloin tehnyt toisin". Kyllä se palkittiinkin, kirkkaasti sisään korkeimmilla pisteillä. 
Muutoin tuo aika koostui itkupotkuraivareista ja mustista silmänalusista. Päivän parhaita hetkiä olivat aamulenkit ja iltakävelyt. Sosiaalinen elämä oli pohjamudissa. Never again.
Sitten ne lohdulliset sanat: sisäänpääsy on hemmetin vaikeaa, mutta kyllä sieltä aina pois pääsee!
Nyt kolme vuotta ( ja kymmenen kiloa ) myöhemmin voin kertoa, ettei minulla vieläkään ole mitään varsinaista opiskelurutiinia. Pari ensimmäistä vuotta opiskelin suomen kielen pakollisten opintojen lisäksi neljää muutakin kieltä niiden varsinaisten oikisopintojen ohella. Tämän lisäksi käyn töissä yhdestä neljään kertaan viikossa. Lienee sanomattakin selvää, ettei siinä ehdi muodostua mitään rutiininomaista päivää. 
Ja onhan sitä elämässä kaikkea muutakin. Opiskelun ja töiden lisäksi on treenaaminen aina ollut minulle asia, jonka suhteen en tingi. Päivittäin treenaan jotain. Ja sitten on poikaystävä, jonka kanssa vietetyt viikonloput ovat itselleni merkityksellisempiä kuin hyvä lukuviikonloppu. Ja matkustelu. Ja perhe ja ystävät.
Ja niistä opiskeluun käytetyistä tunneista... pakko myöntää että muutamia tenttejä on tullut vedettyä aika lailla maalaisjärjellä. Välillä, kun aihe on ollut itselle mieluisampi, on opiskeluun tullut käytettyä useampia tunteja. Harvemmin kuitenkaan mitään täysiä työpäiviä, jos niin voi sanoa. Etenkin kotoa käsin lukiessa tuo ajantaju hämärtyy, mutta olen huomannut, että itselle vaan tuntuu luontevammalta tehdä hommia kotoa käsin. Calonian (tiedekuntarakennuksemme) homeongelmista puhumattakaan. Luennoillakin on tullut käytyä sen mukaan, mitä luentojen taso kulloinkin sattuu olemaan.
Entä miten opiskelen? Materiaalia on useimmiten aikaan nähden varsin kohtuuton määrä, ja aihealueet ovat etenkin perusopintojen aikana niin laajoja, että ne saisi helposti pilkottua useampaan eri tenttiin. Siitä johtuen opiskelu on ollut sellaista "luen niin paljon kuin ehdin" -tyylistä. Paria poikkeusta lukuunottamatta olen ehtinyt kaiken materiaalin tenttiä varten lukea, mutta kertailusta ei ole ollut tietoakaan.
Kannattaa pitää mielessä omat tavoitteet. Minä pidän lukemisesta, ja tuntuisi vähän itseni huijaamiselta lukea vain muutama tärppi. Muodostan mieluummin kokonaiskuvan asioista, kuin panostan yksittäisten lainkohtien ulkoa opetteluun. Vaikka sitten hyvän arvosanan kustannuksella. 
Koska, uskokaa tai älkää, elämää vartenhan tässä opiskellaan.
Hirmuisesti tsemppiä (ja perslihaksia) kaikille pääsykokeiden kanssa painiville <3
tea.jpg

Post a Comment

Thank you for sharing your thoughts.

© Erica Karppinen / Design by Fearne