fair trade week

October 24, 2016

coat / Stella McCartney, dress / Samuji, shoes / Saint Laurent

Asiakkaalle ei totisesti tehdä helpoksi eettisten, fiksujen valintojen tekemistä. Vaikka yritykset kilvan kiillottelevatkin eettistä imagoaan ja viherpesevät toimintojaan, saattavat mielikuvat ja annetut tiedot johtaa harhaan, tai puuttua täysin. Valtaosa taustatutkimuksista valintojen takana jääkin asiakkaan tehtäväksi.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ongelmaa tulisi käsitellä surkuttelemalla pahaa, ankeaa maailmaa, sillä todellisuudessa meillä - sinulla ja minulla - on ihan mielettömän paljon valtaa. Vaikka motiivina yritystoiminnan muutosten takana kaikkien hyvinvoinnin sijaan toimisikin ajatus rahansa yrityksen pussiin kiikuttavasta asiakkaasta, saadaan näin (ainakin toivottavasti) muutoksia aikaan. Asiakas siksi etten tykkää sanasta kuluttaja. Se kun lietsoo mielestäni liiaksi mielikuvaa ihmisistä kulutushulluudesta oireilevina massoina.

Tänään alkavan reilun kaupan viikon kunniaksi voisi jokainen omaksua muutaman jos nyt ei maailmaa mullistavan, niin ainakin helpon tavan tukea reilua kauppaa. Vaikka viikko järjestetäänkin kiisteltyä Reilun kaupan sertifiointia silmällä pitäen, haluaisin minä olla reilu ilman erillistä merkintääkin. Ideaalimaailmassani ei tarvittaisi erillisiä maksullisia sertifikaatteja, vaan kaikkea liiketoimintaa ohjaisi eettisyys. Läpinäkyvät toimintatavat karsisivat epäreilut yritykset saman tien markkinoilta veks.

Koska muutoksilla on tapana vitkutella, pitää ainakin toistaiseksi tyytyä ostoksia tehdessä omiin taustatutkimuksiin ja tuohon kiisteltyyn sertifikaattiin. Alla vielä pari helppoa vinkkiä arjen reilupesuun.

<3 Ne pienet valkoiset tilpehöörit kylpyhuoneen kaapeissa, nimittäin vanupuikot ja -laput. Kaupassa ne nököttävät hyllyssä vieri vieressä, reilut ja epäreilut. Miten kellään on sydäntä napata muuta kuin reilun kaupan? Siitä mahdollisesti epäreilusta vastineesta kun ei hakemallakaan tietoa löytynyt. Kyllä ottaa päähän, että esimerkiksi K-ryhmän Pirkkaa ylipäätään löytyy molempina versioina. Ei perusluonteeltaan ahneelle ihmiselle voi antaa valinnanvaraa. Why, oh why.

<3 Sama pätee ruokaostoksiin; pähkinöihin, kahviin ja milloin tahansa reilu vaihtoehto nyt ylipäätään on kaupan. Suomessa juodaan mitä ilmeisimmin valtavat määrät kahvia, eikä kovin eettistä sellaista. Miksei saman tien valitsisi sitä reilua vastinetta. "Maku ei ole sama kuin siinä perinteisessä", ja muut kootut selitykset? Makuaisti tottuu uusiin makuihin ällistyttävän nopeasti. Eikä mikään sitä paitsi maistu niin hyvältä, kuin miltä puhdas omatunto tuntuu.

<3 Nykyään vaikuttaisi ainakin hieman yleistäen olevan niin, että ellei erikseen mainosteta hyviä työoloja, ei niitä ole. Toisaalta tämä toimii myös päinvastoin. Tuotteesta luvataan antaa tietty osuus johonkin hyvään tarkoitukseen. Samat tuotteet valmistetaan kuitenkin hikipajassa, jonka työntekijät itse olisivat hyväntekeväisyyden tarpeessa. Kirjoittelin joskus aiemmin olleeni esimerkiksi Turkin suhteen naiivi. Ketjuliikkeiden vaatteita taidetaan valmistaa siellä enenevässä määrin (satunnainen ketjuliikkeiden lappujen syynääjä kun olen, käyn liikkeissä toisinaan varta vasten tutkimusmatkalla). Ja se Turkki? Suurella todennäköisyydellä lapsityövoiman hyödyntäjiä. Pyrinkin ostamaan vaatteeni käytettyinä ja Euroopassa valmistettuina.

<3 Avoimien, eettisyys edellä toimivien yritysten suosiminen. Etenkin maailmassa missä moista avoimuutta ei erikseen edellytetä, tuntuu oikealta tukea näitä valtavirrasta poikkeavia. Tästä toimii yhtenä erinomaisena esimerkkinä suomalainen Foodin. 

Reilua viikkoa!

// It's Fair Trade Week! Even though the use of purchased certificate is somewhat questionable (in my ideal world we would all just do the right thing and there was no need to divide products into fair and unfair), it is for the time being better than nothing.

In support of fair trade I'd like to encourage everyone to introduce a couple of new, fair habits. Whether it is changing into fair coffee and tea, not shopping clothes of questionable origin or switching your bathroom essentials into their fair, organic counterparts.

Have a fair week! 

2 comments

Thank you for sharing your thoughts.

© Erica Karppinen / Design by Fearne